Heerlijke asperges op Vlaamse wijze

 

Zin in een echte Belgische klassieker? Ontdek hoe je met enkele verse ingrediënten overheerlijke asperges op Vlaamse wijze klaarmaakt. 

Goed koken start met de juiste kennis. Wil je jouw kookkunsten naar een hoger niveau tillen? Bekijk dan zeker ons culinair opleidingsaanbod


 

Ingrediënten voor 10 personen

 

Voor de asperges

 

  • 40 asperges
  • 500 gr boter
  • 1 bot peterselie
  • 10 eieren 
  • zout

Bereiding asperges

 

  • Schil de asperges met een dunschiller van de punt naar de onderkant.
  • Leg de asperges tijdens het schillen plat op een omgekeerde mengkom. Zo voorkom je dat ze breken. 
  • Schil ze goed want de schillen zijn erg taai. Je kan dit best zien door onderaan een stukje af te breken. Wanneer er geen schil meer blijft hangen, zijn ze goed geschild. 

TIP: De schillen en afgebroken stukken kan je gebruiken om soep te maken.

  • Plaats de geschilde asperges in een kookpot en zet ze onder water. Voeg flink wat zout toe. 
  • Breng de asperges aan de kook. Laat ze 2 minuten kort koken. 
  • Haal ze daarna van het vuur en laat de asperges nog 10 minuten in het water rusten. 
  • Haal ze uit het kookvocht en laat ze uitlekken. 
  • Was de peterselie. Hak deze heel fijn. 
  • Kook de eitjes gedurende 8 minuten en voeg wat zout en azijn toe. Spoel af onder koud water.
  • Pel de eieren. 
  • Plet de gepelde eieren in fijne stukjes met een vork of met een stamper. Maak er wel geen puree van .
  • Laat de boter rustig smelten tot ze geklaard is. Verwijder het bovenste laagje vet.

 

 

Voor de afwerking

 

  • geschilde asperges
  • geklaarde boter
  • gehakte peterselie
  • gestampte eitjes 
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Bereiding asperges

 

  • Warm de asperges op in het kookvocht. 
  • Doe de gestampte eieren in een sauspan. 
  • Meng er, beetje bij beetje, de geklaarde boter onder. Hou wat boter over.
  • Breng nu goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat. 
  • Laat de asperges uitlekken om een zuivere handdoek. 
  • Serveer ze nu op het bord. 
  • Lepel er wat eiermassa over.
  • Werk af met een lepeltje geklaarde boter. 

                       

Geoffrey helpt je graag op weg!

Bekijk onze instructievideo, met een focus op het serveren en presenteren van het gerecht.  

Gepubliceerd op 27 februari 2024