cvo MIRAS wil mensen versterken en verrijken. In alles wat we doen, zetten we de cursist centraal. Vertrekkend vanuit de interesses van de cursist, werken we competentiegericht en streven we volgende kernopdrachten na:
De motor van het competentiegericht onderwijs is de leerkracht, die binnen cvo MIRAS als gepassioneerd professional de visie waarmaakt.
Onze visie op onderwijs laat zich door volgende begrippen typeren:
cvo MIRAS zet in op levenslang en levensbreed leren voor iedereen.
Via competentiegericht onderwijs willen we zowel de persoonlijke als de professionele ontwikkeling van onze cursisten stimuleren. We werken talent- en ambitiegedreven: cursisten krijgen binnen cvo MIRAS de kans te laten zien wat ze kunnen en willen. Rekening houdend met hun beginsituatie, coachen en ondersteunen we hen in hun leer- en ontwikkelingsproces. Door de ervaringen en expertise van de cursisten in het lesgebeuren te betrekken, stimuleren we het leren van elkaar en creëren we een diverse en krachtige leeromgeving.
De leerkrachten motiveren, ondersteunen en dagen de cursisten uit om verder te bouwen op hun mogelijkheden. De leerkrachten ontdekken samen met de cursist zijn/haar talenten, laten zich erdoor verwonderen en bieden mogelijkheden zodat iedere cursist zijn/haar talenten op eigen tempo maximaal kan ontplooien.
Trajectbegeleiding helpt cursisten bij het maken van de juiste studiekeuze, rekening houdend met wie ze zijn, wat ze kunnen en willen. Trajectbegeleiders bepalen, samen met de individuele cursist, wat voor hem of haar de ideale leerweg is. Dit kan ook inhouden dat, indien nodig, de cursist doorverwezen wordt naar andere centra of instanties.
We observeren onze cursisten, geven feedback en informeren hen over hun eigen leerproces. We beoordelen dus niet alleen het leren en de eindprestatie van de cursist, maar hechten minstens evenveel belang aan het tussentijds en tussendoor evalueren. Dit biedt cursisten én leerkrachten de gelegenheid om bij te sturen waar nodig en verhoogt de kans op positieve leerervaringen.
We baseren ons steeds op de leerdoelen die opgenomen zijn in de leerplannen van de verschillende opleidingen. Als een cursist de leerdoelen bereikt heeft, ontvangt hij/zij daarvoor een kwalificatie (bv. diploma, certificaat, deelcertificaat, …).
cvo MIRAS wil cursisten kennis, vaardigheden en attitudes bijbrengen zodat ze voorbereid zijn op de arbeidsmarkt, het vervolgonderwijs en het verdere leven.
We dagen leerkrachten uit om in hun lesgeven gebruik te maken van levensechte en authentieke situaties, om in te spelen op ontwikkelingen in de maatschappij en het werkveld en om de buitenwereld binnen te brengen in het leerproces. Zo zorgen we ervoor dat wat cursisten tijdens de opleiding verwerven, betekenis krijgt en ingezet kan worden in andere contexten, buiten de opleiding (transfer).
We willen mensen breed en duurzaam vormen. Dit veronderstelt dat leerkrachten op een competentiegerichte manier gebruik maken van verschillende didactische werkvormen en van actuele en vernieuwende onderwijsactiviteiten, bv. hybride leren, werkplekleren, blended learning, afstandsonderwijs, … Verbreding en verdieping dragen bij tot het breed vormen van cursisten. We hebben daarbij ook oog voor hun ontwikkeling als totale persoon: welzijn en welbevinden, attitudes, 21ste eeuwse vaardigheden, … krijgen hier hun plaats.
Vanuit deze visie is ook ons evaluatiebeleid vormgegeven. We kunnen immers maar breed vormen als ook onze manier van evalueren daarop is afgestemd. We evalueren dus breed en permanent, op een gevarieerde en kwaliteitsvolle manier. Via diverse evaluatiemethodes brengen we de leerprestaties (productevaluatie) en het leerproces (procesevaluatie) van cursisten in kaart.
Onderwijs binnen cvo MIRAS beperkt zich niet alleen tot het lesgebeuren, maar zet ook in op het algemeen welzijn van de cursist.
We willen een leer- en leefklimaat waarin welbevinden de voedingsbodem is voor leren. Dit veronderstelt het opbouwen van een duurzame relatie, gebaseerd op veiligheid, vertrouwen en wederzijds respect.
Diversiteit in een groep cursisten zien we als een meerwaarde waar we als centrum positief mee omgaan. Via een gevarieerde en activerende didactiek, via differentiatie en feedback, komen we tegemoet aan de grote diversiteit onder onze cursisten, die zich uit in o.a. geslacht, leeftijd, beginsituatie, sociale afkomst, taal, godsdienst, leertempo, leervoorkeur, leefwereld, …
Binnen het competentiegericht onderwijs stimuleren we het delen van ervaringen en expertise. Het leren van en met elkaar staat centraal, zowel in de relatie tussen leerkracht en cursist, als tussen leerkrachten en cursisten onderling. We zoeken ook steeds verbinding met de maatschappij en aansluiting bij het werkveld en de arbeidsmarkt. Zo bieden we zinvol en up-to-date onderwijs aan.
De leerkrachten en bij uitbreiding alle medewerkers van cvo MIRAS dragen bij aan een positief en stimulerend leer- en leefklimaat. Zij faciliteren, elk op hun manier, het leerproces van de cursisten. Tevreden medewerkers zijn cruciaal. Hun tevredenheid straalt af op de cursisten. Hun enthousiasme, hun goesting en passie, de betrokkenheid op hun werk en op elkaar, hun onderlinge samenwerking maken dat cursisten zich écht welkom en gewaardeerd voelen in cvo MIRAS.